Tryb życia ptaków: wędrowny czy osiadły?

Jastrząb gołębiarz, znany także pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to dużych rozmiarów ptak drapieżny, który wywodzi się z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie ten gatunek ptaka do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli globu ziemskiego. Jastrzębia gołębiarza zobaczyć można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej i północnych rejonach Afryki.

Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku występuje jedynie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki mieszkające w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej i Azji udają się w stronę rejonów, które charakteryzują się odrobinkę cieplejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje bardzo nielicznie, a przychodząca zima jest dla niego pretekstem do dalekich podróży, w trakcie których zamierza poszukać wystarczająco łagodnego klimatu.

Ptak wędrownik

Wierzchnia strona ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. W innym kolorze jest z kolei spód, którego jasny popiel pokryty jest w dodatku poprzecznymi, falistymi prążkami. Stanowi to niezwykle charakterystyczną cechę wyglądu zewnętrznego  jastrzębia gołębiarza. Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których wierzchnia strona ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody. Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się wielkością. Czytaj dalej Tryb życia ptaków: wędrowny czy osiadły?