Rozmiar skrzydeł ptaków

Gołąb grzywacz jest średnich rozmiarów ptakiem, który jest dziś chyba najpowszechniejszym gatunkiem żyjącym na terenie Polski. Jest on mylony wielokrotnie w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś oraz mniejsza głowa to te podstawowe cechy, które umożliwiają rozróżnianie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem szerokiej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi zamieszkujących dziś na terenie naszego kraju, to właśnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Mimo, iż naturalnym środowiskiem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, obecnie coraz częściej dostrzec można go również w krajobrazie rolniczym czy też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Ptaki ciekawostki

Szyję gołębia grzywacza przedzielają dodatkowo dwie typowe białe plamy, od których to osobnik ten posiada taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które przykryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Nie da się nie napomknąć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest mocno czarny. Czytaj dalej Rozmiar skrzydeł ptaków