Tryb życia ptaków: wędrowny czy osiadły?

Jastrząb gołębiarz, znany także pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to dużych rozmiarów ptak drapieżny, który wywodzi się z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie ten gatunek ptaka do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli globu ziemskiego. Jastrzębia gołębiarza zobaczyć można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej i północnych rejonach Afryki.

Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku występuje jedynie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki mieszkające w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej i Azji udają się w stronę rejonów, które charakteryzują się odrobinkę cieplejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje bardzo nielicznie, a przychodząca zima jest dla niego pretekstem do dalekich podróży, w trakcie których zamierza poszukać wystarczająco łagodnego klimatu.

Ptak wędrownik

Wierzchnia strona ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. W innym kolorze jest z kolei spód, którego jasny popiel pokryty jest w dodatku poprzecznymi, falistymi prążkami. Stanowi to niezwykle charakterystyczną cechę wyglądu zewnętrznego  jastrzębia gołębiarza. Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których wierzchnia strona ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody. Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się wielkością. Czytaj dalej Tryb życia ptaków: wędrowny czy osiadły?

Czy ptaki są drapieżnikami?

Czajka pospolita to wędrowny ptak, będący jednym z przedstawicieli rodziny sieweczkowatych. Czajka pospolita oblega nie tylko niemalże tereny całej Europy, ale również rejony od umiarkowanej strefy Azji, aż po Pacyfik. Warto zaznaczyć w tym miejscu także, iż aż 75% europejskiej populacji czajki zwyczajnej pomieszkuje w takich krajach jak Holandia, Polska i (północne) Niemcy.

W naszym kraju czajka pospolita w szczególności upodobała sobie zaś wschód, na którym to pomieszkuje najliczniej. Zazwyczaj spotkać ją można w niższych partiach gór. Czajka pospolita to ptak, który musi żyć w określonej strefie klimatycznej, dlatego okres zimy przesiaduje między innymi w Europie Zachodniej, wyspach usytuowanych na wschodnim Atlantyku, czy też na Bliskim i Dalekim Wschodzie. Czajkę zwyczajną z pewnością uznać można również za jednego z najbardziej znanych ptaków błotnych.

Ptaki drapieżne

Kluczową cechą morfologii czajki zwyczajnej jest brak dymorfizmu płciowego,  a więc wygląd zewnętrzny zarówno samca jak i samicy jest jednakowy. Różnica wynika jednak z wyrastających z potylicy długich piór, które tworzą charakterystyczny czub, który u samca jest dłuższy o około 2 centymetry. Czytaj dalej Czy ptaki są drapieżnikami?

Rozmiar skrzydeł ptaków

Gołąb grzywacz jest średnich rozmiarów ptakiem, który jest dziś chyba najpowszechniejszym gatunkiem żyjącym na terenie Polski. Jest on mylony wielokrotnie w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś oraz mniejsza głowa to te podstawowe cechy, które umożliwiają rozróżnianie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem szerokiej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi zamieszkujących dziś na terenie naszego kraju, to właśnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Mimo, iż naturalnym środowiskiem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, obecnie coraz częściej dostrzec można go również w krajobrazie rolniczym czy też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Ptaki ciekawostki

Szyję gołębia grzywacza przedzielają dodatkowo dwie typowe białe plamy, od których to osobnik ten posiada taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które przykryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Nie da się nie napomknąć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest mocno czarny. Czytaj dalej Rozmiar skrzydeł ptaków